Ouderwetse hachee

Hachee is een klassiek Nederlands gerecht dat met name in de winter veel wordt gegeten. Ouderwetse hachee wordt door het hele land gegeten, maar zou eigenlijk een typisch Brabants gerecht zijn. Hoewel hachee erg gemakkelijk is om te maken kost het bereiden aardig wat tijd. Het gerecht moet namelijk een aantal uur stoven, waardoor met name de kooktijd lang duurt. Ouderwetse hachee wordt vaak gegeten met aardappels, vaak gekookt of gepureerd.

Ingrediënten

Voor ouderwetse hachee zijn heb je 500 gram hacheevlees nodig. namelijk doorregen runderlappen. Daarnaast heb je 500 gram uien nodig,

  • 80 gram margarine
  • 50 gram bloem
  • 750 milliliter runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 theelepels rietsuiker
  • 2 sneetjes ontbijtkoek.
Daarnaast heb je olijfolie nodig om te bakken en peper en zout om de hachee op smaak te brengen. Voor het maken van de hachee heb je daarnaast een goed scherp mes nodig en een grote pan.

Bereiding

Snijd de runderlappen in blokjes zodat ze goed gaar kunnen worden. Door met de draden van het doorregen vlees mee te snijden zal dit gemakkelijk gaan. Warm de boter op in de pan en voeg het vlees toe. Kruid het vlees met peperen zout. Snijd ondertussen de uien grof en bak deze, samen met de rietsuiker, na ongeveer 5 minuten mee met het rundvlees. Voeg de bloem toe en roer het geheel goed door. Warm ondertussen de runderbouillon op en voeg het vervolgens bij het rundvlees en de uien. Voeg de ontbijtkoek, kruidnagel en de laurierblaadjes toe en laat het geheel minstens 2 uur sudderen voor je het gaat serveren.

Tips voor ouderwetse hachee

Ouderwetse hachee wordt vaak gegeten met gekookte aardappels of met gepureerde aardappels. Voor de groente kun je het beste kiezen voor rode kool, aangezien dit vaak wordt gegeten samen met ouderwetse hachee. Ouderwetse hachee kun je daarnaast het beste maken in een grote pan met een dikke bodem, zoals een gietijzeren pan. Hachee smaakt het lekkerst wanneer het ruim de tijd heeft gehad om te sudderen.

Plaats een reactie